De Sportacademie Van Nieuwenhuizen; ‘Kennis behouden, kennis delen’

De Sportacademie begonnen als ‘The London School of Sport’ in Den Haag in 1937 werd opgericht door Bob van Nieuwenhuizen Soke. Er werd in de Columbusstraat nr. 275 lesgegeven in Schermen, Boksen, Conditietraining, Jiu Jitsu en wat later kwam Judo daar nog bij. Kort na de oorlog werd met de (landelijke) introductie van het Nakoni systeem Jiu Jitsu de naam van het instituut gewijzigd in ‘De Sportacademie (Den Haag)’. In 1950 verhuisden de activiteiten naar het grotere en beter geoutilleerde gebouw aan de Groot Hertoginnelaan nr. 169.

De oudste (nog actieve) Jiu Jitsu Dojo van Nederland en met één handvol collegae het oudste instituut voor krijgskunsten in Europa. Een full Professional opleidingsinstituut waarin met 80+ jaren ervaring, mens en kwaliteit centraal (bleven) staan. Hier ademt de geschiedenis van de Japanse Martial Arts in Europa ongehinderd door, hier schrijven de ‘ kennisbehouders’ al vele jaren geschiedenis. Hier doceren en waar nodig examineren de absolute top der meester-leraren binnen de  krijgskunsten, voor jeugd en volwassenen. Hier gaan ‘Just for fun’ en ‘Full professionals’ hand in hand, recreatieve activiteiten/opleidingen en opleidingen voor toekomstige meesters gemoedelijk tezamen.

Een gewoon steenrood gebouwtje op de hoek van de chique Groot Hertoginnelaan en de ‘gewone’ Conradkade in Den Haag. Zo is het niet met de leerlingen; zij zijn allen zonder uitzondering bijzonder!  Jongens en meisjes, mannen en vrouwen, vissers, timmermannen, ministers, leerlingen  en studenten. Veel verschillende nationaliteiten door de nabije vestigingen van grote internationale bedrijven, instituten en ambassades maar natuurlijk  ook bewoners vanuit Scheveningen, Duindorp, de Vogelwijk, Statenkwartier, Transvaal, en alle andere al dan niet aanpalende wijken. Daarbij dan nog de nodige leerlingen die de moeite nemen om vanuit buurgemeentes, Rotterdam of van (soms veel) verder hier te komen leren en trainen aan dit unieke Instituut in Nederland. Lees hier meer over de geschiedenis van Nakoni-Ni.

(Bron: auteur:GS)


Krijgskunsten & vechtsporten bij de Sportacademie Van Nieuwenhuizen: