Nakoni Jiu Jitsu

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ontstond het eerste Nederlandse leerplan voor Jiu Jitsu. Deze leergang werd opgezet door de leraren Jaap Nauwelaerts d’Agé, Gé Koning en Bob van Nieuwenhuizen Soke. De beginletters van hun achternamen vormen samen de naam van het systeem; het ‘Nakoni’ systeem, ook wel ‘Kersenbloesem’ systeem genoemd. Het leerplan was decennia lang toonaangevend voor het Nederlandse Jiu Jitsu en groepeerde een 200 tal technieken, gevecht- en oefenvormen op praktische en logische wijze, in vijf leerling graden en één Meestergraad. Daarboven stond dan nog de Meester-leraar graad voor de professionele leraren, die alleen door benoeming verkregen kon worden.

Onder druk van de maatschappelijke ontwikkelingen werd vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw de leergang verrijkt met ca. 100 technieken die het systeem van zelfverdediging daarmee beter uitrustte als verdediging tegen inmiddels veel beoefende Aziatische krijgskunsten. Het Kyu/Dan graden systeem werd hierbij tegelijkertijd geïntroduceerd.


Nakoni-ni Jiu Jitsu

Een nieuw leerplan met nieuwe graduaties en zorgvuldig afgewogen positionering van kennis en vaardigheden over de graden verspreid. Om verwarring met het bestaande en nog steeds beoefende Nakoni systeem te voorkomen werd recentelijk ‘- ni’ aan de naam toegevoegd, waarmee het ‘Nakoni-ni’ zijn plaats heeft ingenomen binnen de Nederlandse Krijgskunsten. U mag het toegevoegde ‘ni’ vertalen als het Japanse woord voor ‘twee’ maar u mag er ook een uitbreiding van het acroniem in vermoeden. Het leerplan Nakoni-ni bevat nu ruim 500 technieken, gevecht- en oefenvormen verspreid over 5 leerling- en 4 meester graden. Saillant is dat ook zeer oude traditionele Jiu Jitsu en Yawara technieken vanaf de tweede Dan als leerstof aangeboden worden.


V.l.n.r. Steve van Nieuwenhuizen, Joop van der Burgt, Bob van Nieuwenhuizen Soke, Gerard Stijf

(Auteur: GS Bron: Wikipedia/GS)