Judo is een Japanse zelfverdedigingssport, die rond 1882 werd ontworpen door professor Jigoro Kano. Het woord betekent ‘zachte weg’, waarbij met het woordje ‘do’ naast ‘weg’ ook de betekenis ‘levenspad’ wordt bedoeld. Een beoefenaar van het judo heet een judoka. Judo is een sport die wereldwijd beoefend wordt en tevens een olympische sport is.

Professor Kanō Jigorō leerde Jiu Jitsu van diverse leermeesters, systemen meestal op leven en dood. Hij zag de waarde in van delen van het systeem voor de fysieke- en geestelijke ontwikkeling van mensen. Hij schrapte de dodelijke- en andere gevaarlijke technieken en bouwde de resterende technieken verder uit tot het huidige Judo. Het was een systeem voor iedereen; het idee om er een ‘wereldsport’ van te maken met alles wat daar omheen hangt was niet zijn idee van een geestelijk en lichamelijk ‘mens sana in mens corpore sano*’, systeem, maar de dingen gaan nu eenmaal hun eigen weg.

Wij geven alleen Judo lessen voor de jeugd vanaf 6 jaar tot ca. 18 jaar, het vormt een geweldige ondergrond en voorsprong voor de verdere beoefening van zelfverdedigingssystemen maar bovenal een goede stabiele basis voor het leven. Bij ons worden de klassieke waarden van professor Kano in ere gehouden; wij zien het Judo als een pad waarmee wij de jeugd geestelijke- en fysieke waarden meegeven als houvast in een soms niet altijd even vriendelijke samenleving.

Lichamelijk leer je valbreken, je grenzen verleggen qua conditie, spieroefening, lenigheid, motoriek en zelfverdediging.

Geestelijk leer je (zelf)discipline, verantwoordelijkheidsgevoel, je concentreren op wat (het goede) verschil maakt, sportiviteit in de ‘kunst om te winnen en te verliezen’; ridderlijkheid als onvervreemdbare waarde met als onherroepelijke beloning vertrouwen in vandaag en morgen en vooral in jezelf.

Bij dit alles geldt het pedagogisch uitgangspunt ‘Wat en hoe op welke leeftijd’, voor ons is het spel  leidend in de ontwikkeling. Veel jaren kennis en ervaring en buitengewone technische kwaliteiten vormen de contourlijnen van alle leraren die betrokken zijn bij onze school, al meer dan 80 jaar lang zelfverzekerd op weg, ogen gericht op de top van de berg.


* Een gezonde geest in een gezond lichaam.

(Auteur: GS Bron: ‘Judo’ by G. koizumi (7th Dan) 1958)